SLOVENSKÁ VÁNOČNÍ KAPUSTNICA
Suroviny:
300 g uzeného masa
200 g paprikové pikantní klobásy
10 g sušených hřibů
sůl
1 svazek polévkové zeleniny
300 g kyselého zelí
150 g slaniny dobře prorostlé
1 cibuli
1 lžíci hladké mouky
majoránku
Postup:
Maso a houby vložíme do mírně osolené vody a uvaříme. Krátce před
dovařením přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Všechno spolu
dovaříme do měkka. Kyselé zelí pokrájíme nadrobno a uvaříme v hrnci v
menším množství vody.
Když je zelí měkké, scedíme na něj masový vývar a zahustíme zásmažkou,
kterou si připravíme ze slaniny, cibule orestované klobásky nakrájené
na kolečka a hladké mouky. Chvíli spolu povaříme, potom přimícháme z
vývaru uzené maso, houby a zeleninu. Hotovou kapustnicu podle potřeby
dochutíme solí a majoránkou.