Ingredience: Kvásek: 1/2 l mléka, 100 g droždí, 1 lžíce cukru Těsto
(na 8 ks frgálů): 1 kg mouky (z toho 750 g polohrubé výběrové a 250 g
hladké), 6 žloutků, 2 celá vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička
soli, 1 Hera, 100 g oleje (asi 1 dcl) Posýpka: 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, které rozpustíme Tvarohová
nádivka na 1 kg: min. 2 kostky tvarohu (červený, není tak měkký), 100 g
másla (rozpuštěné), 1 vejce (našlehat sníh), dle chuti rozinky, 1 lžíce
rumu (nebo tresti) Hrušková povidla: sušené hrušky, švestková povidla, jíška (polohrubá mouka a olej), mletý badyán, mletá skořice, mletý hřebíček |
|
Postup přípravy:
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto
propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou
promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku
a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence
vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na
pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám
pečícím papírem. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které
opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým
jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na
tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme
nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme
opět trochu kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé
plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova.
Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po
vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve
kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem
nešetřit). Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a
nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s
pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej
(stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s
vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se
švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se
přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme
je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi
přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část
koření tvorí badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z
nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat,
neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme
na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí
připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku...
atd.).
Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená). |