Pečená kačena
|
Pečená kačena
1 kačena Vykuchanou a očištěnou kachnu omyjeme, odřízneme kůži z krku, spodní části křídel a vyndáme sádlo z břicha, odříznuté použijeme na polévku. Kachnu osolíme na povrchu i vevnitř a vnitřek kachny vylijeme rozpuštěným máslem s majoránkou. Tuto přípravu uděláme večer nebo ráno před pečením, aby se odležela. Kačenu okmínujeme z venku i vevnitř a položíme do pekáče na podložku nebo vložené špejle, nejdříve na prsa. Podlijeme vodou, zakryjeme druhým pekáčem a vložíme do předehřáté trouby. |
Během pečení kačenu podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a občas kačenu obrátíme a vidličkou propíchneme kůži na bocích a stehnech, aby sádlo snáze z podkoží vytékalo. Nakonec ji pečeme odkrytou prsíčky nahoru. Kačena musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá. Během pečení odebere sádlo, dáme do kastrolku, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Upečenou kačenu vyndáme z pekáče, slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče oškrábeme. Pekáč vypláchneme trochou vody, kterou přilijeme ke šťávě. Šťávu zahustíme jíškou a provaříme. Kačenu naporcujeme a vrátíme do pekáče a necháme ji v troubě, než ji budeme podávat. Čas na upečení kačeny není možno přesně určit, záleží na její velikosti, hmotnosti i druhu, může to trvat asi tak dvě až tři hodiny.
Podáváme s knedlíkem a dušeným zelím, na talíři polijeme připravenou šťávou.
U nás doma se v polovině pečení přidají ke kačeně osolená kuřecí stehna.